Édesítés természetesen

A cukor kiváltására már sokféle édesítőszer létezik, számos alternatíva közül választhatunk. Az eritrit egyre több receptben megtalálható mint alapanyag, nem véletlen, hiszen nagyon hasonlóan viselkedik a cukorhoz, mégsem egészségtelen. Számos jó tulajdonsága van, többek közt, hogy olyan természetes cukorpótló, amelynek glikémiás indexe 0, így az egészséges életmódot követők, a diétázók, és a cukorbetegségben szenvedők is nyugodtan használhatnak.

 

Tudta?

Az eritrit vagy eritritol egy természetes cukoralkohol. Kis mennyiségben megtalálható gombákban, gyümölcsökben és erjesztéssel készült ételekben például borban, szójaszószban, sajtban.

Energiatartalma is alacsony, míg a normál cukor grammja 4 kalóriát tartalmaz, addig az eritritol mindössze 0,24-et, és a koleszterin és tryglicerid szintre sincs hatással. Sokan félnek természetes édesítőszerek használatától, mert többségük okozhat emésztési panaszokat. A jó hír, hogy az eritrit vékonybélből egyenesen a véráramba kerül, végül pedig az elfogyasztott mennyiség 90%-a változatlan formában kiválasztódik a vizelettel. Ahogy viszont a mondás is tartja, jóból is megárt a sok, nagy mennyiségben fogyasztva hashajtóhatású lehet.

Hogyan használható?

Sütéshez és főzéshez is ajánlott édesítőszer, és bátran használhatjuk bármilyen élethez, mert nincs mellékíze. Édessége körülbelül 70%-a a cukorénak, süteményekben és tejtermékekben is fontos összetevőként van jelen, jó ízfokozó hatással bír. Fontos, hogy használatkor a receptben előírt cukornál egyharmaddal nagyobb mennyiséget használjunk. Nagy előnye, hogy hosszan tartó frissességet és puhaságot ad a süteményeknek.

Az édesítők közül tehát az eritrit ígéretes alternatíva, amivel nem kell lemondanunk a finom falatokról.

 

 

A MediLine Nagykereskedésben decemberben kedvezményes áron szerezheti be a TrendaVit Erititet 1000 g-os kiszerelésben.