Kalciumot a csontoknak, de ne az ereknek!

Merjünk szedni kalciumot? Csontjainknak jó, de ereinkben lerakódva nagy bajokat okozhat!

Extra kalciumbevitel nélkül ételeink napi mintegy 700mg kalciumtartalma elegendő, de a csontokba épüléséhez segítség szükséges. A bélből való elszívódásában szerepe van a D3-vitaminnak, majd pedig a K2-vitamin segítségével jut el a kalcium a csontokhoz, fogakhoz. A K2-vitamin azáltal, hogy az erekből egy enzim segítségével juttatja el a kalciumot a csontrendszerhez, az erekben csökkenti a kalciumszintet, mintegy „tisztítja” ezáltal az ereket. Mindkét vitamin fontos az oszteoporózis ellen, a csontok erősítéséhez. Naponként szükséges a K2-vitamin pótlása a csontok és fogak egészségének fenntartásához.

 

 

A K2-vitamin (MK-7) oszteoporózis ellen

A közelmúlt tudományos eredménye a K-vitamin család tagjainak megismerése. A legkisebb szerkezetű K1-vitamin zöld növényi levelek fogyasztásával jut szervezetünkbe, ahol a vastagbél baktériumai alakítják K2-vitaminná, ami ténylegesen hatásos.  Kétféle K2-vitaminnal találkozhatunk az étrend-kiegészítőkben, a menakinon-4 (MK-4), a kisebb molekulájú szintetikus anyag, aminél viszont mintegy ezerszer hatékonyabb a természetes eredetű, transz szerkezetű  menakinon-7 (MK-7) , amelyet a nattóból, erjesztett szójából nyernek.

Egy 2007-es tanulmány szerint a K2-vitamin rendszeres bevitele mintegy 80%-kal csökkenti a medence- és egyéb csonttörések rizikóját. A napi K2-vitamin bevitelre korábban 45 mikrogrammot ajánlottak, jelenleg napi 100 mikrogramm a javasolt, de D3-vitaminnal együtt. A kalcium-felszívódás és –beépülés elősegítésének eredményeként a kalciumbevitelt a folyamatban lévő kutatások szerint alacsonyabb mennyiségre is mérsékelni lehet.

A K2-vitamin hatása a szív és az erek egészségére

Az erek meszesedésére rizikófaktor a K2-vitamin hiánya. A több ezer személyen Rotterdamban végzett hét éves vizsgálat azt mutatta, hogy a rendszeres K2-vitamin-bevitel 52%-kal csökkentette az aorta meszesedését és mintegy 60%-kal a szívproblémákból eredő halálozások számát.  Állatkísérletek legújabb eredményei pedig azt is mutatják, hogy a K2-vitamin képes az erekben lerakódott meszet, plakkot mobilizálni, miáltal az ereket tisztítani.