VitaMed gyógygomba alapú prémium étrend-kiegészítő kapszulák

A hamvaskéreg gomba 3 egészségügyi hatása

A hamvaskéreg gomba lehetséges egészségügyi hatásai hamar felkeltették a gyógyítók és a kutatók érdeklődését. Mára jó néhány tanulmány hozott ígéretes eredményeket a gombával kapcsolatban.

Gyulladáscsökkentő

Egyes betegségek, különösen a krónikus állapotok, mint a reumás ízületi gyulladás, gyulladáshoz kapcsolódnak. A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy bizonyos betegségek, köztük a depresszió, részben a krónikus gyulladás következményei lehetnek.

A gomba szerepe a citokin termelésének szabályozásában rejlik, amellyel segít a gyulladásos folyamatok szabályozásában. Ez a tulajdonsága arra enged következtetni, hogy a gomba szerepet játszhat az autoimmun állapotok elleni küzdelemben is. A gombában található vegyületek ugyanis segítenek különbséget tenni a test sejtjei és az idegen sejtek között. Ez segíti az immunrendszert, hogy pontosan reagáljon és védje a testet a kórokozóktól.

A gomba néhány vizsgálat eredménye szerint csökkenti a gyulladást a vastagbélsejtekben, ami ígéretes előrejelzést jelent a gyulladásos bélbetegséggel küzdő betegek számára, új utat nyitva a kezelési lehetőségekben.

 

Fokozza az immunitást

A citokinek nem csupán a gyulladásos folyamatokban játszanak szerepet, tulajdonképpen ezek a molekulák az immunrendszer kémiai hírnökei. Olyan fehérjék, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a fehérvérsejtek stimulálásában, amelyek az immunrendszer elsődleges védelmezői a különböző betegségekkel és idegen anyagokkal szemben. A hamvaskéreg gomba kivonata növeli az immunsejtek interleukin-6 (IL-6) és B-limfocita termelését, ezáltal elősegítheti az immunrendszer hatását a kórokozók elleni küzdelemben.

Felveszi a harcot a daganatokkal szemben

Emberi sejtvizsgálatokban arra az eredményre jutottak, hogy a gomba kivonat csökkenti a vastagbélrák és a májrák növekedésének ütemét. A humán vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a kivonat kizárólag a ráksejtek növekedésének lassulását eredményezte, tehát a gomba nincs hasonló hatással minden emberi sejtre – ez pedig nagyon kedvező kilátásokat jelent a rosszindulatú daganatos betegségek esetén.

A vizsgálatok során a gomba kivonat fogyasztása 60%-kal csökkentette a tumor méretét, összehasonlítva a kontrollcsoporttal. A kivonat nem csupán a tumorsejtek növekedésének ütemét lassította, de elnyomta a rák terjedését a test más részeire, tehát jó eséllyel az áttétképződés megakadályozásában is szerepet játszat.

A gomba ezen hatása a benne található vegyületeknek köszönhető, amelyek segítik az immunrendszert a daganatos sejtek felismerésében, ezáltal abban, hogy a megfelelő immunválasz alakuljon ki a ráksejtek ellen. Ismert tény továbbá, hogy az oxidatív károsodások növelik a rákos mutációk kockázatát a sejtek DNS-ének roncsolása révén. Az oxidatív stressz csökkentésével a gomba csökkenti az ilyen mutációk kialakulásának kockázatát.

Forrás:

https://www.vitamed.life/index.php/hu/component/content/article/2-uncategorised/22-hamvaskereg-gomba-3-egeszsegugyi-hatasa?Itemid=137