Modern fogyókúrás megoldások

Felesleges kilóinktól úgy szabadulhatunk meg, ha odafigyelnünk arra, hogy több kalóriát égessünk el, mint amennyit elfogyasztunk.

Rendszeres testmozgással, emelhetjük szervezetünk kalóriaszükségletét viszont fontos a fokozatosság elve, mely szerint mindenkinek olyan erősségű aktivitás ajánlott, ami a szervezetének aktuálisan megfelelő. Ne csak a fogyókúra miatt mozogjunk, hiszen rendkívül jó stressz oldó illetve pezsdítő hatású. A Japán Osaka Dental University Farmakológiai osztályán végzett humán megfigyelési programban rámutatott, hogy akár húsz perc erdei séta hatékonyan oldhatja a stresszt.

Figyeljünk a rendszeres táplálkozásra, és arra hogy mit eszünk. Tarthatunk diétát (elválasztó diéta), vagy böjtöt (szénhidrátböjtöt) de mindig tartsuk szem előtt, hogy szervezetünk éheztetése olyan traumát jelent, aminek a hatására a testünk pánikszerű raktározásba kezd. Sokan keresnek könnyebb utat a kilók leadására fogyasztószerekkel. Nagy figyelmet kapott az ördögnyelv kivonat, ami csökkenti az éhségérzetet, hiszen képes a mérete hozzávetőleg százszorosára duzzadni. Méretnövekedés közben a már előemésztett táplálékokat (cukor, szénhidrát, fehérje) tud magába szívni és a felszívódásukat meggátolni. Emellett méregtelenítő hatású is, elnyeli a bélben kialakuló mérgező anyagokat és segíti azok kiürülését a szervezetből.

Másik sláger a zöld kávé fogyasztás, ami a fekete kávé alapanyaga, de ellentétben vele nem pörkölt, égetett formában kerül a fogyasztóhoz, így megőrzi értékes hatóanyagait. Egyik főbb hatóanyaga a klorogénsav, melynek hatása testzsír csökkentő, ilyen termékek fogyasztásakor érdemes a klorogénsav tartalmukat figyelni. Azt fontos tudni, hogy a testmozgást végző embereknek energiára van szükségük, így az energiamegvonás nem lehet alternatíva a fogyókúrára. Ha viszont nem sikerül pontosan meghatározni kalóriaszükségletünket, a többletkalória először az izomszövetek és a máj elsődleges energiaraktáraiban tárolódik, majd ezeket megtöltve zsírrá kezd alakulni. Ezt megelőzhetjük a garcinia cambogia növény kivonatának fogyasztásával, ami gátolja a feleslegesen elfogyasztott kalóriák zsírrá alakulását.

Egy másik lehetőség, hogy olyan anyagokat fogyasztunk, melyek az energiaraktárak mozgósítását segítik. Ilyen például az L-karnitin aminosav, amely segíti, hogy a zsírsavak a sejtjeinken belül energiává alakuljanak. Ezáltal nemcsak fogyasztó, de vérzsír és koleszterincsökkentő hatása is van. Hatásossága viszont nagyban függ az edzés intenzitásától, minél intenzívebb edzést végzünk, annál több zsírtartalék fog energiává alakulni.

(Karnitin-hiány esetén csökken a szervezet energiatermelése, a zsírok oxidációja, melyet az izotóppal megjelölt zsírból származó, kilélegzett szén-dioxid mennyiségének mérésével igazoltak.)

Kutatások szerint a sovány ember teste is rengeteg zsírt tartalmazhat, mely szabad szemmel nem látható, belül, a szervek között helyezkedik el, így ők is ugyanolyan rizikóknak vannak kitéve, mint túlsúlyos embertársaik. Fogyókúrás nézetek szerint a külső zsírok fogyásának alapja a belső szervek között lerakódó zsigeri zsírok fogyásával kezdődik.

 

Több mint 8000 féle flavonoid közül tűnt ki a glabridin (édesgyökérből vontak ki), mely a zsírok lebontásáért felelős gének működését segítve a zsigeri zsírok fogyását serkenti, és a zsigeri zsírok fogyása magával vonja a bőralatti zsírok csökkenését is. A legkorszerűbb fogyókúrás készítmények tehát nem csupán az esztétikai szempontokat tartják szem előtt, hanem az egészségünket is megóvják.

 

Szabó László

Hatóanyag- szakértő