5 tipp az egészségesebb karácsonyhoz - MediLine

2021. november 17.

Bár a karácsony még hetekre van tőlünk, érdemes idejében elkezdeni gondolkodni, mit tegyünk az asztalra Szenteste. Ehhez adunk most egy kis segítséget.


A bejgli úgyis finom, ha gluténmentes

A klasszikus ízekről akkor sem kell lemondni, ha egészségesebben szeretnénk étkezni. És igen, ez még karácsonykor is lehetséges! A gluténmentes bejgli nem csak a gluténérzékenyeknek lehet telitalálat, hiszen ugyanolyan finom, mint a hagyományos liszttel készült verzió. Sőt! És valljuk be, karácsonykor nem hátrány, ha a gyomrunkat bármilyen módon meg tudjuk kicsit kímélni. Szuper recepteket lehet találni a neten, de ha még időt is spórolnátok, ugorjatok be az egyik üzletünkbe – készen vár titeket a gluténmentes bejgli és a cukormentes karácsonyi tekercsek több változata is.


Szaloncukor – cukor nélkül a legjobb

Nincs karácsony szaloncukor nélkül – de a cukrot nyugodtan kihagyhatjuk belőle! A bejglihez hasonlóan miért is sokszoroznánk meg az amúgy is tetemes karácsonyi cukorbevitelt még ezzel is. Főleg annak tudatában, hogy a szaloncukor az egyik “legalattomosabb” édesség – egyet-egyet lekapunk a fáról és díszítés után 1 héttel már csak az üres papírok maradnak meg bizonyítékként. Így a mentes változat nem csak a cukorbetegeknek lehet jó alternatíva. Legalább eggyel kevesebb fogadalmunk lesz az új évben.


Sütés 0 kalóriás édesítővel

Nem tudunk elszakadni az édességektől, de szerencsére nem is kell. Az otthon sütésnek az egyik legnagyobb varázsa, hogy az egész konyhát a frissen sült sütemények illata tölti be. Van egy jolly joker összetevő, aminek a segítségével ezen a téren is faraghatunk kicsit a kalóriákból – az eritrit. 0 kalóriás édesítőszer, amivel minden süteményt pont úgy készíthetünk el, ahogy a nagyi megtanította. Csak éppen a cukrot kell felváltanunk az eritrittel, az arányokra figyelve. Sőt, a tésztánk nem csak puhább is lesz, de hosszabb ideig eltartható is.


Felejts el a tejszínt!

Természetesen nem kötelező, de a tejtermékek azoknál is puffadást okozhatnak, akik nem laktóz- vagy tejfehérje érzékenyek. És karácsonykor nincs kellemetlenebb, mint a vacsora után leszakadni akaró gombok… Szerencsére rengeteg alternatíva létezik, így csak a választásunkon és ízlésünkön múlik, mivel helyettesítjük a tejszínt. A kókuszkrém remekül harmonizál a húsokkal, de kiváló alternatíva lehet a zabkrém is.


Ajándéktipp – az egészséges haj

Decemberben minden ajándéktippnek hálásak tudunk lenni, főleg ha valami különlegesebb után kutatunk. Egy nőnek mindig fontos a haja egészsége, így egy hajápoló csomaggal jó eséllyel örömet okozhatunk. Persze érdemes kicsit nyomozni, utánajárni mire is van szüksége az adott hölgynek. Gyakran panaszkodik, amiért lelapul a haja? Vagy szeret kísérletezni a hajszínekkel? Lehet, hogy nála csakis a bio termékek jöhetnek szóba. Áruházunkban biztosan megtalálod a megfelelő ajándékot.