GLUTÉNÉRZÉKENYSÉGI KISOKOS

2022. március 1.

A glutén nem egy törvényszerűen egészségi károkat okozó anyag, hanem a búza és egyéb kalászos gabonafélék belsejében (kivéve a zabban) található vegyület, a gliadin és glutenin fehérjék keveréke, más néven sikér, ami a liszt minőségét is meghatározza.

Mi a gluténérzékenység?

Orvosi szakszóval autoimmun cöliákia, régi nevén lisztérzékenység: az elfogyasztott glutént (gliadint) nem tudja feldolgozni a szervezet, így az nemkívánatos kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával és az immunrendszerrel, amitől ellenanyag-termelődés indul meg.

Miből sejthetem, hogy gluténérzékeny vagyok?

A glutén okozta betegség az egész szervezetet érinti, ezért a tünetek nagyon szerteágazók lehetnek:  puffadás, hasmenés. zsírfényű széklet, migrén, hajhullás, körömtöredezés, afták a szájban, fogromlás, vashiány és vérszegénység, korai csontritkulás, csalánkiütésre hasonlító hólyagok, menstruációs zavarok.

Gluténérzékenyként ma már számos alternatívát találunk a gluténtartalmú alapanyagok kiváltására.

Mit ehetek?

Ezt inkább úgy könnyű körülhatárolni, hogy mit tilos. Ha a tünetek és vizsgálatok alapján egy szakorvos megállapította a gluténérzékenységet, garantáltan gluténmentes étrendet kell követni. Tiltólistán van a búza, durumbúza, tönkölybúza, kamutbúza, tritikálé, rozs, árpa  és minden, ami ezeket akár csak összetevőként tartalmazza. 

Fontos, hogy kivételt képeznek a búzából és árpából készült glükóz-szirup, a dextróz, a maltodextrin és az alkoholpárlatok készítéséhez használt gabonafélék.

Mit nassolhatok?

Ha szigorúnak is hangzik a fenti lista, nem kell minden jótól megfosztanod magad, sőt: rágcsálhatsz úgy gluténmentesen, mégis kompromisszumok nélkül, hogy maradéktalanul meglegyen a nasiélmény. Ebben vannak segítségedre a Biopont 100%-ban bio termékei, melyek nemcsak garantáltan gluténmentesek, de vegánok is.

Függetlenül attól, hogy a dekor-sós vagy a csökkentett sótartalmú gluténmentes sóspálcikát választod, egy valamiben biztos lehetsz: természeteset és finomat eszel.

Kóstold meg a gluténmentes Biopont nasikat te is!