A glutén nem egy törvényszerűen egészségi károkat okozó anyag, hanem a búza és egyéb kalászos gabonafélék belsejében (kivéve a zabban) található vegyület, a gliadin és glutenin fehérjék keveréke, más néven sikér, ami a liszt minőségét is meghatározza.
Mi a gluténérzékenység?
Orvosi szakszóval autoimmun cöliákia, régi nevén lisztérzékenység: az elfogyasztott glutént (gliadint) nem tudja feldolgozni a szervezet, így az nemkívánatos kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával és az immunrendszerrel, amitől ellenanyag-termelődés indul meg.
Miből sejthetem, hogy gluténérzékeny vagyok?
A glutén okozta betegség az egész szervezetet érinti, ezért a tünetek nagyon szerteágazók lehetnek: puffadás, hasmenés. zsírfényű széklet, migrén, hajhullás, körömtöredezés, afták a szájban, fogromlás, vashiány és vérszegénység, korai csontritkulás, csalánkiütésre hasonlító hólyagok, menstruációs zavarok.
Gluténérzékenyként ma már számos alternatívát találunk a gluténtartalmú alapanyagok kiváltására.
Mit ehetek?
Ezt inkább úgy könnyű körülhatárolni, hogy mit tilos. Ha a tünetek és vizsgálatok alapján egy szakorvos megállapította a gluténérzékenységet, garantáltan gluténmentes étrendet kell követni. Tiltólistán van a búza, durumbúza, tönkölybúza, kamutbúza, tritikálé, rozs, árpa és minden, ami ezeket akár csak összetevőként tartalmazza.
Fontos, hogy kivételt képeznek a búzából és árpából készült glükóz-szirup, a dextróz, a maltodextrin és az alkoholpárlatok készítéséhez használt gabonafélék.
Mit nassolhatok?
Ha szigorúnak is hangzik a fenti lista, nem kell minden jótól megfosztanod magad, sőt: rágcsálhatsz úgy gluténmentesen, mégis kompromisszumok nélkül, hogy maradéktalanul meglegyen a nasiélmény. Ebben vannak segítségedre a Biopont 100%-ban bio termékei, melyek nemcsak garantáltan gluténmentesek, de vegánok is.
Függetlenül attól, hogy a dekor-sós vagy a csökkentett sótartalmú gluténmentes sóspálcikát választod, egy valamiben biztos lehetsz: természeteset és finomat eszel.
Kóstold meg a gluténmentes Biopont nasikat te is!