5 tévhit a natúr dezodorokról, amit ideje lenne végre elfelejteni!

2022. június 20.

Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy az izzadás kimondottan „nyári probléma”, maga a verejtékezés azonban egy nagyon lényeges testi funkció. Gondot inkább az azzal járó kellemetlen szagok okoznak, ezek azonban kiválóan ellensúlyozhatók természetes összetevőkből készült dezodorokkal is.


Felesleges úgy tenni, mintha nem lenne igaz: mindannyian izzadunk, ráadásul nem csak nyáron! Az izzadás az emberi test egészséges működésének természetes velejárója, elősegíti többek között a szervezet méregtelenítését és hőszabályozását. Ez utóbbi miatt a nyári hónapokban valóban többet és gyakrabban izzadunk, a dezodorok használata azonban nem csak ebben az évszakban fontos. Mivel ez is közvetlenül érintkezik a bőrünkkel, akárcsak az arckrémek vagy a testápolók, érdemes okosan kiválasztani a kedvenceinket. Ehhez nyújtunk most segítséget útmutatónkkal!

Mindannyian egyforma mértékben izzadunk.

Tévedés! Ahogy egyénenként változik, hogy kinek milyen gyorsan nő a haja vagy hogy mennyire zsírosodik a bőre, úgy arra sincs általános szabály, hogy ki mennyire izzadós típus. Azok számára, akik jobban izzadnak az átlagnál, különösen fontos megtalálni azt a hatékony dezodort, ami minden évszakban segít elkerülni az “izzasztó helyzeteket”, vagyis azt, hogy erőteljes izzadságszag alakuljon ki.

Nincs mit tenni, az izzadság kellemetlen szagú.

Nem igaz! Ahogy minden testnedv, a verejték összetétele is változhat, ha túl fűszeres ételeket eszünk vagy bizonyos gyógyszereket szedünk, az izzadságnak azonban alapvetően nincs kellemetlen szaga. A mindenki számára jól ismert, és kerülendő izzadságszag akkor alakul ki, amikor a verejtékcseppek a bőrre kerülve összekeverednek az ott található baktériumokkal, faggyúval, elhalt hámsejtekkel és egyéb szennyeződésekkel.Az erőteljes izzadás csak szintetikus összetevőkkel fékezhető meg.

Ezt is megcáfoljuk! A köztudatban az terjedt el – és stabilan tartja is magát az elképzelés -, hogy az intenzív mértékű és erőteljes “testillattal” járó izzadás csak olyan izzadásgátlókkal tartható kordában, amelyek szintetikus anyagokat tartalmaznak, az igazság azonban az, hogy számtalan olyan természetes összetevő (mint amilyen például a levendula vagy a teafaolaj) áll rendelkezésre, ami segít a hatékony dezodorálásban. Ezzel kapcsolatban azonban mindenképpen tisztázni kell egy fontos félreértést, mégpedig ezt:

Minden dezodor egyformán működik.

Alapvetően két nagy csoportra oszthatók azok a készítmények, amik az izzadással járó kellemetlenségek ellensúlyozásában segítenek: az izzadásgátlók elsődleges feladata, hogy magának a verejtékezésnek állják útját, vagyis nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy úgy akadályozza meg az izzadságszag kialakulását, hogy ellehetetleníti az izzadást. Ezt legtöbbször alumínium hozzáadásával érik el a gyártók, ezek használata azonban hosszú távon veszélyeztetheti az egészséget. A dezodorok működése ennél jóval szelídebb, ám ezekből is érdemes mindig a natúr változat mellett dönteni: a natúr dezodorok nem a verejtékezést gátolják (ezért alumíniummentesek!), hanem azt előzik meg, hogy a bőrre került izzadságcseppek kellemetlen szagúvá váljanak. Amellett, hogy kíméletesen szállnak szembe a bőrön lévő, izzadságszagot okozó baktériumokkal és egyensúlyban tartják a bőr pH-értékét, a bennük lévő természetes illatanyagok a frissesség érzéséhez is hozzájárulnak.

A hónalj bőre nem lehet érzékeny.

Tévedés azt hinni, hogy irritációra csak az arcbőr hajlamos: a hónalj bőre is lehet érzékeny, főleg szőrtelenítés után. Az olyan összetevők, mint például az Aloe Vera, a manuka méz, a marokkói argánolaj, a bioaktív kendermagolaj vagy az extra szűz kókuszolaj bőrnyugtató hatásúak, így hasznos segítőtársak lehetnek a dezodorálásban érzékeny bőr esetén is. A bio gránátalma kivonatával készült dezodor extra kímélő hatású, a bio méhpempővel készült dezodor revitalizálja és hidratálja a bőrt, míg a damaszkuszi rózsaolajjal gazdagított és a természetes Holt tengeri ásványokkal készült deo mesés illatot hagy maga után!