Kurkuma – az Élet fűszere

2022. december 5.

Gyulladásos megbetegedések enyhítésére, ízületek védelmében, egészséges bélflóra támogatására, immunrendszer erősítésére egyaránt ajánlatos kurkumint alkalmazni. Bőrápolóként, fűszerként, festékanyagként, dísznövényként is közkedvelt a kurkuma.


A kurkumát az „élet fűszereként” tartják számon, az egyik legismertebb ayurvedikus gyógynövény. Az Ayurveda gyógyászat a gyulladásos megbetegedésekre előszeretettel ajánlja a kurkuma kurkumin kivonatát például az ízületek védelmében, természetes gyulladáscsökkentőként.

A kurkuma sokrétű hatással rendelkezik:

  • gyulladáscsökkentő,
  • csökkentheti a vér koleszterinszintjét is,
  • támogatja az egészséges bélflórát, javíthatja az emésztést,
  • csökkenti az ízületi gyulladást és fájdalmat,
  • ismert antioxidáns,
  • vértisztító,
  • támogathatja az immunrendszer működését.

Égési sérülések esetén a kurkuma-paszta (kurkuma és aloe vera gél keveréke) elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást a növény antiszeptikus tulajdonságai révén.
Csicseriborsó liszt, kurkuma, tej, egy kis olaj alkotta keverék a striák halványításában lehet hatékony.
Ha a sarok bőre repedezett, fürdés előtt három kanál kurkuma és néhány csepp kókusz- vagy ricinusolaj keverékét 10-15 percre kenjük rá rendszeresen s a bőr puhává válik.

A kurkumint, azaz a kurkumából készített kivonatot, a kurkuma fűszernövény 2-5 % mennyiségben tartalmazza. Emiatt érdemes vásárlás előtt összehasonlítani az egyes termékek kapszulánkénti kurkumin hatóanyag-tartalmát. A Garuda Ayurveda Kurkumin Extra készítmény 500 mg kurkumint (10:1 drog:extraktum arány) tartalmaz kapszulánként. Zsírban oldódik jól, tehát zsírt tartalmazó ételek fogyasztásával egyidejűleg érdemes bevenni.

Keresd a Garuda Ayurveda Kurkumin Extra kapszulát a Mediline-ban!