Almás pite

2022. december 8.

Nincs jobb ilyenkor a hűvös időben, mint egy jó forró és finom almás pite. És mindezt lehet növényi alapon is!

Hozzávalók:

  • 2 x 250 gramm előkészített, gombóccá gyúrt omlós pitetészta 

Töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 80 g mazsola
  • 1 evőkanál citromlé
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 30 g margarin
  • 1 evőkanál liszt
  • 75 g cukor
  • 1 tk vanília esszencia
  • 1 csipet só
  • 100 ml Alpro szójakészítmény habkészítéshez 

Elkészítés

Egy kivajazott tortaformába helyezzük bele az egyik gombóc kinyújtott pitetésztát. Áztassuk be a mazsolát, majd keverjük össze az apróra darabolt almával, a citromlével és a fahéjjal. Keverjük jól össze, majd kanalazzuk át a pitetésztával kibélelt tortaformába.

Olvasszuk fel a margarint egy serpenyőben, és keverjük hozzá a lisztet addig, amíg csomómentes nem lesz. Adjuk hozzá a cukrot, a vanília esszenciát, a sót és egy kevés vizet, majd az egészet forraljuk fel. Vegyük lejjebb a hőfokot és fokozatosan öntsük bele az Alpro szójakészítményt habkészítéshez, folyamatosan keverve.

Ha minden össze van keverve, vegyük le a tűzről és ezt is egyenletesen öntsük rá az almás töltelékre. A másik gombóc tésztát széles csíkokra vágjuk, és a töltelék tetejére rendezzük. Süssük 10 percig 220 ° C -on, majd csökkentsük a hőmérsékletet 160 ° C -ra, és folytassuk a sütést 35–45 percig, amíg a tészta világos aranybarna lesz.

Közvetlenül tálalás előtt habosítsuk fel a maradék (150 ml) Alpro szójakészítményt habkészítéshez és kanalazzuk rá a még meleg pite szeletekre.

Jó étvágyat!