Kuszkusszal töltött sütőtök
Hozzávalók:
(3-4 fő részére)
- 1 db sütőtök
A tetejére
- 2 ek kalifa dióbél (pirítva)
- 1 csokor friss petrezselyem
- 70 g Fino VegaJó Fehér kocka
- 4 ek Naturfood aszalt vörös áfonya
A töltelékhez
- 100 g kuszkusz
- 3 ek Biorganik Bio Tamari szójaszósz
- 200 g víz
- 70 g Koko kókuszmargarin
- 1 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 csipet Lakshmy szerecsendió
- 1 csokor friss zsálya
- 50 g Kalifa dióbél (pirítva)
- ½ db citrom leve
Elkészítés:
A tököt hosszában elfelezzük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a magok eltávolítása után 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ezután kivesszük, 1 cm vastagon meghagyjuk a belsejét, a többit kikaparjuk.
A töltelékhez a kuszkuszt összekeverjük a szójaszósszal, felöntjük a felforralt vízzel, lefedjük, és hagyjuk, hogy megszívja magát. Ezután a vaj és olaj keverékén üvegesre pároljuk az apróra vágott kétfajta hagymát, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a szerecsendiót, megszórjuk az apróra vágott zsályával, és az egészet lepirítjuk.
Rárakjuk a kuszkuszt, a sütőtök belsejét, az apróra vágott diót, meglocsoljuk a citromlével, sózzuk, borsozzuk, és visszatöltjük a sütőtökbe. Tálalásnál megszórjuk pirított dióval, petrezselyemmel, kéksajttal és a vörös áfonyával.
Sütőtökös csokis- pekándiós pite szelet
Hozzávalók
(20 szelethez)
- 250 g sült tök
- 5 db közepes méretű (M-es) méretű tojás
- 240 ml Biopont Bio napraforgó étolaj
- 60 ml Koko kókusztejital natúr
- 40 g Fannizero Magic Sweet! édesítő
- csipet só
- 2 teáskanál sütőpor
- 250 g It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 2 teáskanál őrölt fahéj
Tetejére:
- 50 g durvára tört Naturfood pekándió
- 25 g apró, mentes csokoládécsepp
Elkészítés
A tojásokat a sóval és az édesítővel elkezdjük habosítani. Közben hozzáadjuk az olajat és a növényi italt is. A folyamatos habosítás mellett beletesszük a sütőport és az őrölt fahéjat is.
A masszához keverjük a sült tököt, és óvatos forgatással ehhez adjuk a lisztet.
Alaposan, csomómentesre keverjük el. Ha esetleg nagyon sűrű a massza, adjunk hozzá kevés növényi italt. Egy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe helyezzük be a tésztát.
Durvára vágott pekándióval (vagy sima dió) szórjuk meg a tetejét, majd egyenletesen szórjuk rajta szét a csokipasztillát is. Előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre.
Sütőtökös lepény
Hozzávalók:
(2 fő részére)
- 150 g frissen reszelt sütőtök
- 160 g It’s us Kate’s low carb mix, sós univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 10 g frissen facsart citromlé
- 10 ml Biopont Bio napraforgó étolaj
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- 2 g TrendaVit Himalája kristálysó
- 60 g langyos víz
Tetejére
- 2 evőkanál Finó Vegajó növényi tejföl alternatíva
- hagymák ízlés szerint
- Bio Abc Füstölt hajdina csemege karikák, ízlés szerint
- Finó Vegajó Trapi
Nyújtáshoz
- 2 evőkanál It’s us Kate’s low carb universal mix gluténmentes lisztkeverék, sós univerzális mix
Elkészítés
A sütőtököt frissen lereszeljük. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sót, majd hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, étolajat és langyos vizet. Ezután gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a hozzávalókat. Ne ijedjünk meg, hogy eleinte lágy a tészta, össze fog állni.
Ha összeállt, akkor hagyjuk pihenni 10-15 percet. A pihentetési időben összedolgozhatjuk a feltétnek szánt hozzávalókat, és előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. A pihentetés után kinyújtjuk a tésztát, közben szórjuk meg kevés liszttel, könnyebben nyújtható lesz a tészta, ezután sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Lekenjük a vega tejföllel, megpakoljuk ízlés szerinti feltéttel. Reszeljünk rá növényi sajtot, és süssük készre kb. 15-20 perc alatt.
Sütőtökös chiapuding
Hozzávalók:
- 300 – 350 g sült sütőtök
- 1 tk Lakshmy fahéj
- 1 csipet Lakshmy őrölt szegfűszeg
- 1 csipet Biomenü bio őrölt gyömbér
- 1 csipet Lakshmy őrölt szerecsendió
- 500 ml Alpro mandulaital
- 100 g TrendaVit chia mag
- 4 ek Bertalan akácméz
- ½ db narancs héja
- 4 ek Naturfood szeletelt mandula
Elkészítés:
A sütőtököt a fűszerekkel pürésítjük. A chia magot felforraljuk a mandulaitallal, majd alacsony hőfokon kb. 15 perc alatt sűrűre főzzük, majd belekeverjük a mézet, és elzárjuk. Ezután hozzáadjuk a sütőtökpürét és a narancshéjat is.
A mandulát száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Kis üvegpoharakba szedjük a pudingot, és mandulával megszórva tálaljuk.