A hónap menüje - október

2023. október 1.

Kuszkusszal töltött sütőtök

Hozzávalók:

(3-4 fő részére)

  • 1 db sütőtök

A tetejére

  • 2 ek kalifa dióbél (pirítva)
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 70 g Fino VegaJó Fehér kocka
  • 4 ek Naturfood aszalt vörös áfonya

A töltelékhez

  • 100 g kuszkusz
  • 3 ek Biorganik Bio Tamari szójaszósz
  • 200 g víz
  • 70 g Koko kókuszmargarin
  • 1 ek olaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 csipet Lakshmy szerecsendió
  • 1 csokor friss zsálya
  • 50 g Kalifa dióbél (pirítva)
  • ½ db citrom leve

Elkészítés:

A tököt hosszában elfelezzük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a magok eltávolítása után 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ezután kivesszük, 1 cm vastagon meghagyjuk a belsejét, a többit kikaparjuk.

A töltelékhez a kuszkuszt összekeverjük a szójaszósszal, felöntjük a felforralt vízzel, lefedjük, és hagyjuk, hogy megszívja magát. Ezután a vaj és olaj keverékén üvegesre pároljuk az apróra vágott kétfajta hagymát, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a szerecsendiót, megszórjuk az apróra vágott zsályával, és az egészet lepirítjuk.

Rárakjuk a kuszkuszt, a sütőtök belsejét, az apróra vágott diót, meglocsoljuk a citromlével, sózzuk, borsozzuk, és visszatöltjük a sütőtökbe. Tálalásnál megszórjuk pirított dióval, petrezselyemmel, kéksajttal és a vörös áfonyával.

Sütőtökös csokis- pekándiós pite szelet

Hozzávalók

(20 szelethez)

  • 250 g sült tök
  • 5 db közepes méretű (M-es) méretű tojás
  • 240 ml Biopont Bio napraforgó étolaj
  • 60 ml Koko kókusztejital natúr
  • 40 g Fannizero Magic Sweet! édesítő
  • csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 250 g It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék
  • 2 teáskanál őrölt fahéj

Tetejére:

  • 50 g durvára tört Naturfood pekándió
  • 25 g apró, mentes csokoládécsepp

Elkészítés

A tojásokat a sóval és az édesítővel elkezdjük habosítani. Közben hozzáadjuk az olajat és a növényi italt is. A folyamatos habosítás mellett beletesszük a sütőport és az őrölt fahéjat is.

A masszához keverjük a sült tököt, és óvatos forgatással ehhez adjuk a lisztet.

Alaposan, csomómentesre keverjük el. Ha esetleg nagyon sűrű a massza, adjunk hozzá kevés növényi italt. Egy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe helyezzük be a tésztát.

Durvára vágott pekándióval (vagy sima dió) szórjuk meg a tetejét, majd egyenletesen szórjuk rajta szét a csokipasztillát is. Előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre.

Sütőtökös lepény

Hozzávalók:

(2 fő részére)

  • 150 g frissen reszelt sütőtök
  • 160 g It’s us Kate’s low carb mix, sós univerzális gluténmentes lisztkeverék
  • 10 g frissen facsart citromlé
  • 10 ml Biopont Bio napraforgó étolaj
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 2 g TrendaVit Himalája kristálysó
  • 60 g langyos víz

Tetejére

  • 2 evőkanál Finó Vegajó növényi tejföl alternatíva
  • hagymák ízlés szerint
  • Bio Abc Füstölt hajdina csemege karikák, ízlés szerint
  • Finó Vegajó Trapi

Nyújtáshoz

  • 2 evőkanál It’s us Kate’s low carb universal mix gluténmentes lisztkeverék, sós univerzális mix

Elkészítés

A sütőtököt frissen lereszeljük. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sót, majd hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, étolajat és langyos vizet. Ezután gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a hozzávalókat. Ne ijedjünk meg, hogy eleinte lágy a tészta, össze fog állni.

Ha összeállt, akkor hagyjuk pihenni 10-15 percet. A pihentetési időben összedolgozhatjuk a feltétnek szánt hozzávalókat, és előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. A pihentetés után kinyújtjuk a tésztát, közben szórjuk meg kevés liszttel, könnyebben nyújtható lesz a tészta, ezután sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Lekenjük a vega tejföllel, megpakoljuk ízlés szerinti feltéttel. Reszeljünk rá növényi sajtot, és süssük készre kb. 15-20 perc alatt.

Sütőtökös chiapuding

Hozzávalók:

  • 300 – 350 g sült sütőtök
  • 1 tk Lakshmy fahéj
  • 1 csipet Lakshmy őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet Biomenü bio őrölt gyömbér
  • 1 csipet Lakshmy őrölt szerecsendió
  • 500 ml Alpro mandulaital
  • 100 g TrendaVit chia mag
  • 4 ek Bertalan akácméz
  • ½ db narancs héja
  • 4 ek Naturfood szeletelt mandula

Elkészítés:

A sütőtököt a fűszerekkel pürésítjük. A chia magot felforraljuk a mandulaitallal, majd alacsony hőfokon kb. 15 perc alatt sűrűre főzzük, majd belekeverjük a mézet, és elzárjuk. Ezután hozzáadjuk a sütőtökpürét és a narancshéjat is.

A mandulát száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Kis üvegpoharakba szedjük a pudingot, és mandulával megszórva tálaljuk.