A Hónap menüje - november - MediLine

A hónap menüje
2023. november 2.

Falafel humussal tortillaba töltve

Hozzávalók

A falafelhez:

  • 50 dkg Eden Premium csicseriborsóliszt
  • 15 dkg Natura csicseriborsó
  • 1,5 ek TrendaVit himalája só
  • 1,5 ek Lakshmy morzsolt petrezselyem
  • 2 tk Lakshmy őrölt római kömény
  • 2 tk Lakshmy fokhagymapor
  • 1 tk Lakshmy őrölt koriander
  • 1,5 tk Dr. Oetker sütőpor

A hummushoz:

  • 500 g Globus csicseriborsó (konzerv)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk TrendaVit himalája só
  • 60 ml frissen facsart citromlé
  • 150 g Nuts&Berries tahini (szezámpaszta)

A tálaláshoz:

  • 1 csomag Poco Loco Tortilla kukoricalisztből
  • 2 db paradicsom
  • 1 db kigyóuborka
  • olívaolaj, fűszerek ízlés szerint

Elkészítés

A falafel készítéséhez a száraz csicseriborsót 1 órára beáztatjuk, majd lecsepegtetjük. Ezután az összes többi hozzávalóval késes robotgépben durvára daráljuk. Majd 20 dkg falafelkeverékhez kb. 1,5 dl forró vizet adunk, 20 percig állni hagyjuk, hogy formázható masszát kapjunk. Végül golyókat formázunk a masszából, és ezeket kevés forró olajban kisütjük.
A hummuszhoz a fokhagymát nyomón pépesítjük a sóval. Ezután a tahinivel és citromlével turmixgépbe tesszük és leturmixoljuk. Hideg víz hozzáadásával krémes állagúvá keverjük. Hozzáadjuk a csicseriborsót, majd ízesítjük és selymesre turmixoljuk.
A tortilla lapot megkenjük az elkészült hummussal, és a közepére helyezünk 3 db falafelt, a finomra vágott paradicsommal, kígyóuborkával, tahinivel, olívaolajjal és petrezselyemmel. Ezután feltekerjük a tortillát, és már fogyasztható is.

Almás császármorzsa

Hozzávalók:

  • 150 g kukoricaliszt
  • 1 tk gluténmentes sütöpor
  • 1 db reszelt alma
  • 2 dl növényi tej
  • 3 ek eritrit
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 4 ek kokuszzsir

Elkészítés

A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, a többi összetevőt – a tojássárgáját is – egy másik tálban összeforgatjuk. A végén óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérje habot, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön nagyon össze.

Ezután tegyünk egy serpenyőbe 2 kanál kókuszolajat, forrósítsuk fel, majd öntsük bele a tészta felét. Süssük mindkét oldalát aranybarnára, közben fakanál segítségével vágjuk fel darabokra, így járjunk el a következő adagnál is. Végül szórd meg porított eritrittel vagy hozzáadott cukormentes lekvárral.

Avokádós-gesztenyés nyers szelet

Hozzávalók:

  • 75 g Biorganik Bio aszalt datolya
  • 100 g Naturfood aszalt szilva
  • 15 g TrendaVit kókuszolaj
  • 100 g Eden Premium mandulaliszt
  • 50 g Biorganik kókuszliszt
  • 250 g Maroni Fehérarany Gesztenyepüré
  • 25 g Szafi Reform holland kakaópor
  • 75 g TrendaVit eritrit
  • 250 g érett avokádó (2 db)
  • 260 g banán (2 nagy)

Elkészítés:

Az aszalt gyümölcsöt aprítógépbe tesszük, hogy pépesebb állagot kapjunk, majd a mandulaliszttel összedolgozzuk addig, amíg nyújtható tésztát kapunk. Ezután egy sütőpapíron kinyújtjuk az alapot, majd ezzel együtt helyezzük a tepsibe. A krémhez összekeverjük a gesztenyemasszát a banánnal és a kókuszliszttel (villával vagy krumplinyomóval dolgozzunk).
Ezután a masszát egyenletesen ráhelyezzük az alapra. A süteményünk tetejére kerül az avokádós réteg. Ehhez az avokádót botmixerrel homogén állagúra pépesítjük a kakaóval és a nádcukorral. A kapott masszát ráhelyezzük a sütemény tetejére és egy 1 órát pihentetjük a hűtőben. Ezután felszeleteljük, és azonnal fogyaszthatjuk is.