Hónap menüje - március

2024. március 1.

Húsvéti sós kalács glutén- és laktózmentesen

Hozzávalók:

  • 200 g Schär Mix B kenyérliszt
  • 2 csomag Haas instant gluténmentes élesztő
  • 26 g olvasztott Koko Kókuszmargarin
  • 12 g TrendaVit Eritrit
  • 1 nagy csipet TrendaVit Himalája kristálysó
  • 1 db tojássárgája
  • 2 dl Koko Kókusztej ital natúr

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • ízlés szerint szezámmag

Elkészítés:

Az élesztőt fél dl langyos tejben felfuttatjuk. Minden hozzávalót egy tálba helyezünk, majd a robotgép dagasztó szárával homogén tésztát keverünk. Szobahőmérsékleten, letakarva 1,5-2 óra alatt duplájára kelesztjük. Ezután lisztes tálban átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk.

A négy részből négy egyenlő hosszúságú és vastagságú hurkát sodrunk. Függőlegesen egymás mellé fektetjük őket a deszkán, majd felül összecsíptetjük őket.  A bal szélső hurkát átvetjük a mellette lévő második hurka felett. A jobb legszélső hurkát átbújtatjuk a mellette lévő alatt, és a jobbról számított harmadik felett fektetjük le. Ezután megint fogjuk a bal legszélsőt, és átvetjük a szomszédja felett. Újra a jobb szélső következik, aki átbújik a mellette lévő alatt, majd az amelletti felett. Ezt így folytatjuk, míg a végére nem érünk, majd a 2 véget összenyomkodjuk.

A megformázott kalács tetejét megkenjük tojással, majd megszórhatjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Nem-sajttorta chilis-vaníliás mangószósszal

Hozzávalók:

  • 1 dl facsart narancslé
  • 1 csipet Erdészné őrölt chili 
  • 1 db Naturmind vaníliarúd kikapart magjai

Mindezt összeturmixoljuk

  • 1 konzerv Globus csicseriborsó lecsepegtetve
  • 1 csésze Naturfood kesudió forrásban lévő vízbe áztatva
  • 1 kiskanál Szilas vanília aroma
  • 8 evőkanál Biorganik bio agavészirup
  • 1 csésze Naturmind gluténmentes zabpehely
  • 4 evőkanál TrendaVit kókuszolaj
  • ½ csésze Delcoco kókuszkrém
  • 2 db citrom vagy lime reszelt héja és leve
  • Ízlés szerint Csattos prémium 100% mangólekvár (hozzáadott cukormentes)

Elkészítés:

A zabpelyhet finomabbra daráljuk, összeforgatjuk a morzsát annyi kókuszolajjal és sziruppal, hogy ragacsos morzsát kapjunk. Ezt a masszát egy tortaforma aljába nyomkodjuk, és betesszük a sütőbe 8 percre.

Ezalatt az összes összetevőt, a mangólekvárt kivéve, összeturmixoljuk, és rálapogatjuk a zabpelyhes alapra, majd mehet vissza a sütőbe, 185 fokon 30 percre. Ha megsült a tortaalap, rácsorgatjuk a mangó lekvárt és tálaljuk.