


Húsvéti sós kalács glutén- és laktózmentesen
Hozzávalók:
- 200 g Schär Mix B kenyérliszt
- 2 csomag Haas instant gluténmentes élesztő
- 26 g olvasztott Koko Kókuszmargarin
- 12 g TrendaVit Eritrit
- 1 nagy csipet TrendaVit Himalája kristálysó
- 1 db tojássárgája
- 2 dl Koko Kókusztej ital natúr
A tetejére:
- 1 db tojás
- ízlés szerint szezámmag
Elkészítés:
Az élesztőt fél dl langyos tejben felfuttatjuk. Minden hozzávalót egy tálba helyezünk, majd a robotgép dagasztó szárával homogén tésztát keverünk. Szobahőmérsékleten, letakarva 1,5-2 óra alatt duplájára kelesztjük. Ezután lisztes tálban átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk.
A négy részből négy egyenlő hosszúságú és vastagságú hurkát sodrunk. Függőlegesen egymás mellé fektetjük őket a deszkán, majd felül összecsíptetjük őket. A bal szélső hurkát átvetjük a mellette lévő második hurka felett. A jobb legszélső hurkát átbújtatjuk a mellette lévő alatt, és a jobbról számított harmadik felett fektetjük le. Ezután megint fogjuk a bal legszélsőt, és átvetjük a szomszédja felett. Újra a jobb szélső következik, aki átbújik a mellette lévő alatt, majd az amelletti felett. Ezt így folytatjuk, míg a végére nem érünk, majd a 2 véget összenyomkodjuk.
A megformázott kalács tetejét megkenjük tojással, majd megszórhatjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Nem-sajttorta chilis-vaníliás mangószósszal
Hozzávalók:
- 1 dl facsart narancslé
- 1 csipet Erdészné őrölt chili
- 1 db Naturmind vaníliarúd kikapart magjai
Mindezt összeturmixoljuk
- 1 konzerv Globus csicseriborsó lecsepegtetve
- 1 csésze Naturfood kesudió forrásban lévő vízbe áztatva
- 1 kiskanál Szilas vanília aroma
- 8 evőkanál Biorganik bio agavészirup
- 1 csésze Naturmind gluténmentes zabpehely
- 4 evőkanál TrendaVit kókuszolaj
- ½ csésze Delcoco kókuszkrém
- 2 db citrom vagy lime reszelt héja és leve
- Ízlés szerint Csattos prémium 100% mangólekvár (hozzáadott cukormentes)
Elkészítés:
A zabpelyhet finomabbra daráljuk, összeforgatjuk a morzsát annyi kókuszolajjal és sziruppal, hogy ragacsos morzsát kapjunk. Ezt a masszát egy tortaforma aljába nyomkodjuk, és betesszük a sütőbe 8 percre.
Ezalatt az összes összetevőt, a mangólekvárt kivéve, összeturmixoljuk, és rálapogatjuk a zabpelyhes alapra, majd mehet vissza a sütőbe, 185 fokon 30 percre. Ha megsült a tortaalap, rácsorgatjuk a mangó lekvárt és tálaljuk.