Készítsd el otthon ezt a tipikusan magyar desszertet, ami alapdarabnak számít a cukrászdákban, most gluténmentes tésztával!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 180 g it’s us miklos’ universal mix plus lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal
- 30 g darált dió
- 60 g cukor
- 1 csipet só
- 80 g hideg margarin
- 1 db M-es méretű tojássárgája
- 40 g hideg víz
- 5 g 10%-os ecet
Töltelékhez:
- 400 g túró
- 100 g cukor
- 2 db M-es méretű tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 100 g tejföl
- ízlés szerint lekvár
Tojáshabhoz:
- 3 db M-es méretű tojásfehérje
- 100 g porcukor
- 100 g kristálycukor
- 50 g víz
Tetejére:
- ízlés szerint lekvár
Elkészítés:
A tésztához mérjük egy keverőtálba a lisztkeveréket, a cukrot, a sót, a darált diót és morzsoljuk el a margarinnal.
Adjuk hozzá a tojássárgáját, a vizet és az ecetet, majd gyúrjunk rugalmas tésztát. Ha tú lágynak érezzük a tésztát, tegyük 20-30 percre a hűtőbe.
A tésztát rizsliszttel megszórt sütőpapíron nyújtsuk akkorára, hogy a pitesütő oldalára is jusson belőle. Emeljük a tésztát a piteformába és igazgassuk el benne.
A tésztát böködjük meg egy villával, majd tegyünk rá egy sütőpapírt, öntsünk bele babot és 180 fokra előmelegített sütőben süssük babbal együtt (vagyis vakon) 15 percet. Emeljük ki a babot és süssük további 10 percet.
A töltelékhez mérjük egy tálba a túrót, villával törjük át kicsit. Adjuk hozzá a cukrot, a tojások sárgáját, a tejfölt. Reszeljük rá a citromot és alaposan keverjük össze.
Kenjük meg az elősütött pite alapot lekvárral, simítsuk rá a túrós tölteléket és tegyük vissza a 180 fokos sütőbe. Süssük kb. 20-25 percet.
A tojáshabhoz tegyük a tojások fehérjét egy tálba és keverjük kemény habbá a porcukorral. Közben mérjük egy lábosba a porcukrot, a vizet és forrástól számítva főzzük kb. 1 percet. A cukorszirupot vékony sugárban csurgassuk a tojáshabhoz úgy, hogy azt közben folyamatosan keverjük, majd verjük tovább egészen addig, míg teljesen kihűl.
A pitét hűtsük legalább langyosra. A habot töltsük habzsákba és díszítsük ezzel ízlés szerint a pite tetejét úgy, hogy hagyjunk helyet a lekvárnak. Érdemes a lekvárt habzsákból nyomni a tojáshab közé, így lesz szép.
Ha van zsebsárkányunk, óvatosan karamellizáljuk vele a habot. Ha nincs, akkor tegyük a 180 fokos sütőbe pár percre.
A pitét alaposan hűtsük le.
Jó étvágyat hozzá