Rákóczi túrós pite gluténmentesen

2024. március 5.

Készítsd el otthon ezt a tipikusan magyar desszertet, ami alapdarabnak számít a cukrászdákban, most gluténmentes tésztával!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 180 g it’s us miklos’ universal mix plus lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal
  • 30 g darált dió
  • 60 g cukor
  • 1 csipet
  • 80 g hideg margarin
  • 1 db M-es méretű tojássárgája
  • 40 g hideg víz
  • 5 g 10%-os ecet

Töltelékhez:

  • 400 g túró
  • 100 g cukor
  • 2 db M-es méretű tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 100 g tejföl
  • ízlés szerint lekvár

Tojáshabhoz:

  • 3 db M-es méretű tojásfehérje
  • 100 g porcukor
  • 100 g kristálycukor
  • 50 g víz

Tetejére:

  • ízlés szerint lekvár

Elkészítés:

A tésztához mérjük egy keverőtálba a lisztkeveréket, a cukrot, a sót, a darált diót és morzsoljuk el a margarinnal.

Adjuk hozzá a tojássárgáját, a vizet és az ecetet, majd gyúrjunk rugalmas tésztát. Ha tú lágynak érezzük a tésztát, tegyük 20-30 percre a hűtőbe.

A tésztát rizsliszttel megszórt sütőpapíron nyújtsuk akkorára, hogy a pitesütő oldalára is jusson belőle. Emeljük a tésztát a piteformába és igazgassuk el benne.

A tésztát böködjük meg egy villával, majd tegyünk rá egy sütőpapírt, öntsünk bele babot és 180 fokra előmelegített sütőben süssük babbal együtt (vagyis vakon) 15 percet. Emeljük ki a babot és süssük további 10 percet.

A töltelékhez mérjük egy tálba a túrót, villával törjük át kicsit. Adjuk hozzá a cukrot, a tojások sárgáját, a tejfölt. Reszeljük rá a citromot és alaposan keverjük össze.

Kenjük meg az elősütött pite alapot lekvárral, simítsuk rá a túrós tölteléket és tegyük vissza a 180 fokos sütőbe. Süssük kb. 20-25 percet.

A tojáshabhoz tegyük a tojások fehérjét egy tálba és keverjük kemény habbá a porcukorral. Közben mérjük egy lábosba a porcukrot, a vizet és forrástól számítva főzzük kb. 1 percet. A cukorszirupot vékony sugárban csurgassuk a tojáshabhoz úgy, hogy azt közben folyamatosan keverjük, majd verjük tovább egészen addig, míg teljesen kihűl.

A pitét hűtsük legalább langyosra. A habot töltsük habzsákba és díszítsük ezzel ízlés szerint a pite tetejét úgy, hogy hagyjunk helyet a lekvárnak. Érdemes a lekvárt habzsákból nyomni a tojáshab közé, így lesz szép.

Ha van zsebsárkányunk, óvatosan karamellizáljuk vele a habot. Ha nincs, akkor tegyük a 180 fokos sütőbe pár percre.

A pitét alaposan hűtsük le.

Jó étvágyat hozzá