


Kovászos minivekni
Hozzávalók:
- 100 g It’s Us Naturbit gluténmentes rizsliszt
- 100 g Natura hajdinaliszt
- 30 g Natura kölesliszt
- 150 g aktív kovász
- 2 teáskanál TrendaVit Himalája kristálysó
- 20 g Himalayaspirit útifűmaghéj
- 380 g víz
- 2 evőkanál Biogold bio napraforgóolaj
Elkészítés
A hozzávalókat egy lefedhető tálba tesszük és összekeverjük. Ekkor a tészta még szinte folyós állagú. Amikor egyneművé kevertük, lefedjük, és 8-12 órán át állni, kelni hagyjuk. A kelesztési idő leteltével spatula segítségével, óvatosan lisztezett felületre borítjuk. Egy éles, széles pengéjű késsel, gyors mozdulatokkal 6 darabra vágjuk. Fontos, hogy gyorsan végezzük ezt a folyamatot, mert vágás közben a buborékosság egy részét könnyen elveszíthetjük. Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. majd 220 fokosra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Hagyjuk legalább 3 órát hűlni fogyasztás előtt.

Vegán csípős szalámi
Hozzávalók:
- 180 g Toffini bio füstölt tofu
- 1/2 teáskanál TrendaVit Himalája kristálysó
- 1/4 teáskanál Erdészné feketebors
- 1/2-1 teáskanál Erdészné chili pehely
- 1 csapott teáskanál Lakshmy őrölt mustármag
- 1/2 teáskanál Erdészné őrölt édesköménymag
- 2 csapott teáskanál Lakshmy füstölt paprika
- 1 csapott teáskanál Lakshmy fokhagymapor
- 1 csipet Erdészné őrölt édeskömény
- 1 teáskanál Natura aranybarna nádcukor
Elkészítés
Első lépésként a tofut csomagoljuk két réteg papírtörlőbe, és kb. 15 percre helyezzünk rá valamilyen súlyt (akár egy masszívabb serpenyőt), hogy a lehető legjobban kipréseljük belőle a nedvességet. Ezután kockázzuk fel, a fűszerekkel és a cukorral együtt tegyük aprítóba. 1-2 perc alatt készítsünk belőle sima, krémes masszát. Vékonyan olajozzunk be egy sütőpapírt, kanalazzuk rá a masszát, és simítsuk el egyenletesen vékonyra (kb. 4-6 cm). Süssük 200 fokos, légkeveréses sütőben kb. 20 percig, vagy amíg enyhén ki nem szárad. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) készítsünk belőle korongokat. Fogyaszthatjuk szendvicsben, vagy akár pizza feltétként.