A hónap menüje - augusztus

2024. augusztus 10.

Hummus házi tahiniből kétféleképpen

Hozzávalók:

A házi tahinihez (szezámpaszta):

  • 10 dkg Naturfood szezámmag
  • 2 ek. Bertolli olívaolaj
  • 1/2 dl viz

A hummuszhoz:

  • 2 ek. Nats&Berries tahini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg Globus csicseriborsó konzerv lecsepegtetve (nettó tömeg legyen a 40 dkg)
  • 3 ek. Bertolli olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 1-2 teáskanál víz
  • bors

A céklás változathoz: 

  • 10 dkg főtt cékla

Elkészítés:

Tahini:
A szezámmagot száraz serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk. Figyeljünk, nehogy túlpirítsuk, mert akkor keserű lesz. Ezután kissé kihűtjük, és az olívaolajjal együtt aprítógépben krémesre turmixoljuk. A vizet csak a legvégén fokozatosan adjuk hozzá.  Az elkészült szezámpasztából csak 2 evőkanálnyira lesz szükségünk a hummuszhoz, a többit hűtő-szekrényben 1 hétig tárolhatjuk.
Hummusz:
Az összes hozzávalót aprítógépbe tesszük, és krémes állagúra turmixoljuk. A felét félretesszük. a másik feléhez pedig hozzáadjuk a felkockázott céklát, és azzal is krémesre turmixoljuk.

Citromos, mákos, chiamagos sütemény

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 250 ml Bertolli extraszűz olívaolaj + egy kevés a formához
  • 2 ek. TrendaVit chia mag
  • 2 citrom reszelt héja + 2 ek. citromlé
  • 250 ml Alpro szójaital original
  • 1/4 tk. Dr.Oetker vaníliás aroma
  • 320 g Naturmind porcukor
  • 350 g It’s Us Miklos’ univerzális lisztkeverék gluténmentes
  • 1 tk. Haas gluténmentes sütőpor

A tetejére:

  • 350 g porcukor
  • 60 ml citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • Kalifa étkezési mák a díszítéshez

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt (villany: 180 °C, légkeveréses: 160 °C, gáz: 4-es fokozat). Kenjünk ki olajjal egy 24 x 32 cm-es tepsit, és tegyünk az aljába sütőpapírt. Keverjük össze a chia magot 4 ek. vízzel, tegyük félre.
A citromhéjat, a szójatejet, a vaníliát és az olívaolajat egy turmixgépben, magas fordulatszámon keverjük krémesre. Keverjük össze a porcukrot a chia maggal, majd öntsük hozzá a szójatejes krémet is, és keverjük teljesen simára. Szitáljuk a lisztet egy külön tálba, adjuk hozzá a sütőport és 1 tk. sót.  Keverjük hozzá a tejes krémet 3 részletben, mindegyikkel alaposan eldolgozva. Öntsük az így kapott tésztát az előkészített tepsibe, és süssük 40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük az állagát, majd sütőrácsra téve várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
A mázhoz szitáljuk a porcukrot egy közepes tálba, locsoljuk rá a citromlevet, majd keverjük simára. Öntsük a mázat a kihűlt tésztára, és egy kanál hátával simítsuk el egyenletesre. Szórjuk meg mákkal, majd tegyük félre 15 percre. Vágjuk 12 szeletre, és kevés reszelt citromhéjjal a tetején kínáljuk.