


Vegán sütőtökös lasagne
Hozzávalók:
- ½ Hokkaido tök (500 g)
- 1 db hagyma
- 1 db fokhagymagerezd
- 1 evőkanál Bertolli extra szűz olívaolaj
- 4 evőkanál Florin sűrített paradicsom
- 1 evőkanál Fűszerész olasz fűszerkeverék
- 1 teáskanál Lakshmy csemege fűszerpaprika
- 2 evőkanál Deto bio szűretlen vörösborecet
- 500 g Mutti bio darabolt paradicsom, konzerv
- 3 evőkanál Koko kókuszmargarin
- 3 evőkanál Naturbit lisztkeverék
- Koko Kids kókusztejital
- 1/4 teáskanál Greenmark bio őrölt szerecsendió
- 9 db Germelyi lasagnelap
- 100 g Fino Vegajó növényi sajthelyettesítő trappista
- 100 g friss bébispenót (ízlés szerint)
- friss bazsalikom (ízlés szerint)
- só és bors (ízlés szerint)
Elkészítés:
Vágjuk ketté a tököt, kanalazzuk ki a magját, majd vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre a húsát. Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát. Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, és dinszteljük rajta közepes lángon 4 percig a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és süssük további 1 percig. Ezután adjuk hozzá az olasz fűszereket, az őrölt paprikát, sót és borsot, majd süssük további 1 percig. Öntsük hozzá a vörösborecetet, és süssük 5 percig.
Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, majd sózzuk, borsozzuk. Fűzzük az egészet lassú tűzön kb. 10 percig. A besamelhez olvasszuk meg a kókuszmargarint egy fazékban, majd keverjük hozzá a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett melegítsük közepes lángon 1 percig. Apránként adjuk hozzá a kókusztejet, és főzzük addig, amíg sűrű szósz nem lesz belőle. Ízesítsük szerecsendióval, sóval és borssal.
Öntsük a szósz 1/3-át egy hőálló tálba, tegyük rá a lasagnelapok 1/3-át, a paradicsomszósz 1/3-át, a spenót 1/3-át és a sütőtök 1/3-át. Ismételjük meg ezeket a lépéseket, amíg el nem fogy az összes hozzávaló. Ügyeljük arra, hogy szósszal zárjuk a sort. Szórjuk rá a sajtot, és süssük a sütő közepén kb. 40 percig. Ha a teteje túlságosan barnulni kezd, fedjük le alufóliával. Ízlés szerint díszíthetjük az elkészült ételt bazsalikommal.

Csokis-körtés galette
Hozzávalók:
- 90 g Gofit gluténmentes zabpehelyliszt
- 90 g Biorganik bio tápiókakeményítő
- ¾ teáskanál Prana xantán
- 30 g TrendaVit eritrit
- 25 g Thyomos cukrozatlan holland kakaópor
- 110 g Koko Kókuszmargarin
- 1 evőkanál hideg Koko Kids kókusztejital
- 3 db érett körte
- 3-4 szem Lakshmy csillagánizs
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez a száraz hozzávalókat morzsoljuk össze a kockára vágott hideg vajjal, majd gyúrjunk belőle tésztát. Ha nem állna össze, egy evőkanál hideg vizet vagy laktózmentes tejet tehetünk a tésztához. Formáljunk belőle gombócot, fedjük le, és tegyük hűtőbe 30 percre. Közben a körtéket hámozzuk meg, kaparjuk ki a magházat, és vékonyan szeleteljük fel a gyümölcsöt. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tésztát két sütőpapír között nyújtsuk vékonyra, majd a felső réteg sütőpapírt távolítsuk el. A felszeletelt körtéket a tészta közepére halmozzuk úgy, hogy legalább 5 centiméternyi helyet hagyunk a tészta szélétöl. A tészta széleit hajtsuk be, a csillagánizst helyezzük a körtére. A galette-et sütőpapírral együtt tegyük sütőlemezre, 20 perc alatt süssük készre