Tőzegáfonyás lencsesült
Hozzávalók:
- 25 g Nuts&Berries liofilizált tőzegáfonya
- 125 g Globus lencse (gőzben párolt)
- 2 tk. Bertolli olívaolaj extraszűz (+ kevés a forma kikenéséhez)
- ½ fej vöröshagyma finomra aprítva
- ½ gered fokhagyma összezúzva vagy finomra reszelve
- 1 ek. apróra vágott zsálya
- ½ ek. apróra vágott petrezselyem
- ¼ tk. Lakshmy füstölt paprika
- csipetnyi Lakshmy őrölt szegfűszeg
- 1 tk. Aranyfácán sűrített paradicsom
- 1 tk. Pearl River szójaszósz
- 1 tk. Dr.Oetker étkezési keményítő
- 1 ek. vörösbor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt (villany: 200 fok, légkeveréses: 180 fok, gáz: 6-os fokozat). Olajjal kenjünk ki egy 200 ml-es szuflétálkát, és illesszünk az aljába egy méretre vágott, kör alakú sütőpapírt. Az aszalt áfonyát szórjuk egy kis lábosba, öntsük rá a bort, és közepes lángon főzzük pár percig, hogy az áfonyaszemek megszívják magukat a sziruposra sűrűsödő borban. Öntsük át a szuflétálkába, és rakjuk félre.
A lencsét tegyük egy tálba, és nagyjából a felét villával törjük össze. Egy kisebb lábosban forrósítsuk fel az olajat, és pároljuk puhára a hagymát 6-8 perc alatt. Keverjük hozzá a fokhagymát, a zöldfűszereket, a paprikát és a szegfűszeget, kevergetve pirítsuk 1 percig, aztán adjuk hozzá a lencsét, a paradicsompürét, a szójaszószt és a keményítőt; jól keverjük össze az egészet, aztán kanalazzuk az előkészített formába. A kanál hátával finoman nyomkodd le a masszát.
Lefedve 2 napra a hűtőbe tehetjük, vagy legfeljebb 2 hónapra le is fagyaszthatjuk. A hűtőben hagyjuk teljesen kiolvadni sütés előtt. Állítsuk a tálkát egy tepsire és tegyük a sütőbe 15 percre. Ha elkészült, hagyjuk hűlni 1 percig, aztán fordítsuk ki a lencsesültet egy tányérra.
Glutén-és tejmentes diós bejgli
Hozzávalók:
A tésztához
- 75 dkg It’s Us Miklos’ universal mix lisztkeverék
- 40 dkg Koko kókuszmargarin
- 2 db tojás
- 10 dkg Biorganik bio nádcukor
- 7 g Dr. Oetker expressz élesztő
- 30 dkg Koko kókusztejital Kids
- 1 csipet Love Diet himalája só
A diós töltelékhez
- 34 dkg Kalifa darált cukrozott dió
- 6 dkg It’s Us Maria’s gluténmentes zsemlemorzsa
- 15 dkg víz
- 1,2 dkg vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
Elkészítés:
Mérjük ki egy keverőtálba a lisztkeveréket, a cukrot, a sót, a szárított élesztőt és keverjük össze. Adjuk hozzá a margarint, öntsük hozzá a tejet és gyúrjunk rugalmas tésztát. Osszuk a tésztát 6 egyenlő részre, csomagoljuk fóliába és pihentessük a hűtőben 1 órát. Közben készítsük el a töltelékeket. A vizet forraljuk fel a cukorral és ebbe keverjük a diót és a többi hozzávalót.
A tészta gombócokat gyúrjuk át enyhén lisztezett felületen és nyújtsuk ki 2-3 mm vastag téglalappá. A kinyújtott tésztákon egyenletesen oszlassuk el a kihűlt tölteléket. A tészta rövidebb oldalait picit hajtsuk a töltelékre, hogy sütés közben ne tudjuk kifolyni a töltelék, a hosszabbik oldal mentén tekerjük fel. A feltekert rudakat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és kenjük le a tetejüket tojássárgájával. Hűvös helyen pihentessük egészen addig, míg a tojás megszárad a tetején. Ezután kenjük le egy egész felvert tojással és pihentessük ismét száradásig hűvös helyen.
Utolsó rétegnek egy kissé felvert tojásfehérje következik, ettől lesz szép fényes a bejgli. Várjuk meg, hogy ez a réteg is megszáradjon. Eközben melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Végezetül egy nagyon fontos lépés: villával vagy fogvájóval pár helyen szurkáljuk meg a bejgliket egészen az aljukig, hogy a forró gőz távozni tudjon, és ne repedjen szét a bejglink. 170 fokon süssük 35-40 perc alatt aranybarnára.