A hónap menüje - december

2024. december 5.

Tőzegáfonyás lencsesült

Hozzávalók:

  • 25 g Nuts&Berries liofilizált tőzegáfonya
  • 125 g Globus lencse (gőzben párolt)
  • 2 tk. Bertolli olívaolaj extraszűz (+ kevés a forma kikenéséhez)
  • ½ fej vöröshagyma finomra aprítva
  • ½ gered fokhagyma összezúzva vagy finomra reszelve
  • 1 ek. apróra vágott zsálya
  • ½ ek. apróra vágott petrezselyem
  • ¼ tk. Lakshmy füstölt paprika
  • csipetnyi Lakshmy őrölt szegfűszeg
  • 1 tk. Aranyfácán sűrített paradicsom
  • 1 tk. Pearl River szójaszósz
  • 1 tk. Dr.Oetker étkezési keményítő
  • 1 ek. vörösbor

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt (villany: 200 fok, légkeveréses: 180 fok, gáz: 6-os fokozat). Olajjal kenjünk ki egy 200 ml-es szuflétálkát, és illesszünk az aljába egy méretre vágott, kör alakú sütőpapírt. Az aszalt áfonyát szórjuk egy kis lábosba, öntsük rá a bort, és közepes lángon főzzük pár percig, hogy az áfonyaszemek megszívják magukat a sziruposra sűrűsödő borban. Öntsük át a szuflétálkába, és rakjuk félre.

A lencsét tegyük egy tálba, és nagyjából a felét villával törjük össze. Egy kisebb lábosban forrósítsuk fel az olajat, és pároljuk puhára a hagymát 6-8 perc alatt. Keverjük hozzá a fokhagymát, a zöldfűszereket, a paprikát és a szegfűszeget, kevergetve pirítsuk 1 percig, aztán adjuk hozzá a lencsét, a paradicsompürét, a szójaszószt és a keményítőt; jól keverjük össze az egészet, aztán kanalazzuk az előkészített formába. A kanál hátával finoman nyomkodd le a masszát.

Lefedve 2 napra a hűtőbe tehetjük, vagy legfeljebb 2 hónapra le is fagyaszthatjuk. A hűtőben hagyjuk teljesen kiolvadni sütés előtt. Állítsuk a tálkát egy tepsire és tegyük a sütőbe 15 percre. Ha elkészült, hagyjuk hűlni 1 percig, aztán fordítsuk ki a lencsesültet egy tányérra.

Glutén-és tejmentes diós bejgli

Hozzávalók:

A tésztához

  • 75 dkg It’s Us Miklos’ universal mix lisztkeverék
  • 40 dkg Koko kókuszmargarin
  • 2 db tojás
  • 10 dkg Biorganik bio nádcukor
  • 7 g Dr. Oetker expressz élesztő
  • 30 dkg Koko kókusztejital Kids
  • 1 csipet Love Diet himalája só

A diós töltelékhez

  • 34 dkg Kalifa darált cukrozott dió
  • 6 dkg It’s Us Maria’s gluténmentes zsemlemorzsa
  • 15 dkg víz
  • 1,2 dkg vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Mérjük ki egy keverőtálba a lisztkeveréket, a cukrot, a sót, a szárított élesztőt és keverjük össze. Adjuk hozzá a margarint, öntsük hozzá a tejet és gyúrjunk rugalmas tésztát. Osszuk a tésztát 6 egyenlő részre, csomagoljuk fóliába és pihentessük a hűtőben 1 órát. Közben készítsük el a töltelékeket. A vizet forraljuk fel a cukorral és ebbe keverjük a diót és a többi hozzávalót.

A tészta gombócokat gyúrjuk át enyhén lisztezett felületen és nyújtsuk ki 2-3 mm vastag téglalappá. A kinyújtott tésztákon egyenletesen oszlassuk el a kihűlt tölteléket. A tészta rövidebb oldalait picit hajtsuk a töltelékre, hogy sütés közben ne tudjuk kifolyni a töltelék, a hosszabbik oldal mentén tekerjük fel. A feltekert rudakat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és kenjük le a tetejüket tojássárgájával. Hűvös helyen pihentessük egészen addig, míg a tojás megszárad a tetején. Ezután kenjük le egy egész felvert tojással és pihentessük ismét száradásig hűvös helyen.

Utolsó rétegnek egy kissé felvert tojásfehérje következik, ettől lesz szép fényes a bejgli. Várjuk meg, hogy ez a réteg is megszáradjon. Eközben melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Végezetül egy nagyon fontos lépés: villával vagy fogvájóval pár helyen szurkáljuk meg a bejgliket egészen az aljukig, hogy a forró gőz távozni tudjon, és ne repedjen szét a bejglink. 170 fokon süssük 35-40 perc alatt aranybarnára.