A Hónap Menüje - Február 2025 - MediLine

2025. február 4.

Hamis, gombás egybefasírt

Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb, piros húsú paprika  
  • 2 ek. Dénes Natura lenmagpehely (őrölt)  
  • 2 doboz Globus Vital vörösbab (konzerv, nettó súly kb. 50 dkg)  
  • 50 dkg barna csiperkegomba
  • 2 fej vöröshagyma  
  • 3 gerezd fokhagyma  
  • 2 ek. Solio hidegen sajtolt napraforgó étolaj  
  • 5-5 szál finomra vágott kakukkfű és petrezselyem  
  • 5 dkg OM Bergkäse reszelt sajt  
  • 3 ek. Biopont gluténmentes panírmorzsa  
  • 2 ek. Aranyfácán sűrített paradicsom  
  • 1 ek. Kikkoman szójaszós

A tálaláshoz:

  • friss zöldfélék,ízlés szerint

Elkészítés:

A sütőt a legerősebb (ha van, grill) fokozatra előmelegítjük, a paprikát feketére sütjük benne. Nejlonzacskóba tesszük, hagyjuk kihűlni. Ezután lehúzzuk a fekete héját, a paprikát kimagozzuk, húsát hosszú csíkokra vágjuk. A sütő hőjét 160 C-fokra visszavesszük. 2. Az őrölt lenmagot 6 evőkanál vízben elkeverjük, 10-15 percig állni hagyjuk, így ragacsos masszát kapunk, ami tökéletesen helyettesíti a tojást.
 
Közben a babot leöblítjük, lecsepegtetjük. A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, serpenyőben, a forró olajon megfuttattjuk. Hozzáadjuk a gombát, és kb. 10 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. A gombás masszát tálba öntjük, hozzáadjuk a babot, hagyjuk kissé kihűlni. (A felét érdemes botmixerrel áttörni.)
 
Belekeverjük a zöldfűszereket, a reszelt sajtot, a panírmorzsát, a ragacsos lenmagmasszát, a sűrített paradicsomot, a szójaszószt, sóval, borssal ízesítjük. 30 percet pihenni hagyjuk. Hosszúkás (25×15 cm) sütőformát kibélelünk sütőpapírral, a masszát belesimítjuk, tetejére fektetjük a paprikacsíkokat, a sütőben kb. 50 percig sütjük. Ha kicsit kihűlt, vastagon szeleteljük, és zöldfélékkel tálaljuk.

Gluténmentes csörögefánk

Hozzávalók:

  • 2 db egész tojás
  • 3 dkg Biorganik bio nádcukor
  • 3 cl Szilas Kingston rum aroma
  • csipet Naturmind himalaya kristálysó
  • késhegynyi Love Diet étkezési szódabikarbóna
  • 1 dl Zöldfarm bio tejföl
  • 35-40 dkg Bonetta gluténmentes rizsliszt
  • Solio hidegen sajtolt napraforgó étolaj a sütéshez

Elkészítés:

gy tálban keverjük össze a tojásokat a cukorral, majd adjuk hozzá a rumot, a tejfölt, végül a sót és a szódabikarbónát. Addig keverjük, míg össze nem állnak a hozzávalók. Ezután adjunk hozzá annyi rizslisztet, hogy jól gyúrható, gyenge tésztát kapjunk. Enyhe lisztes deszkán, sodrófával nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagra. Vágjunk a kinyújtott tésztából rombusz alakokat, középen vágjunk egy kis rést, és az egyik sarkát fűzzük át a résen.

Forrósítsuk fel olajat és süssük aranybarnára a fánkokat, figyeljünk, hogy ne égjenek meg. Hamar átsülnek, így szűrőkanál segítségével vegyük ki őket az olajból.

Ha kissé meghűltek a kisült csörögefánkok, porcukorral megszórva vagy lekvárral is tálalhatjuk őket.